Menu

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Krem z dyni z szafranem

Lato nie jest dyniowym sezonem - tak wiem:) Miałam kawałki dyni, które zamroziłam jesienią (są też do kupienia na mrożonkach i zupa z nich jest równie cudowna). Generalnie zupy kremy są według mnie genialne za swoją prostotę i smak. Krem z dyni zyskuje jeszcze punkty za przepiękny kolor.

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut

Poziom trudności:  bardzo łatwe
Przydatne naczynia: garnek, łyżka, blender ręczny




niedziela, 26 czerwca 2016

Niedzielne śniadanie - jajko w toście

Ciekawy pomysł na niekonwencjonalne niedzielne śniadanie. Trzy składniki + piekarnik i gotowe. 

Czas przygotowania: 2 minuty  
Czas pieczenia: ok.15 minut   

Poziom trudności: bardzo łatwe  
Przydatne naczynia: blacha, folia spożywcza/papier do pieczenia, łyżka 


środa, 22 czerwca 2016

Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Przepyszne roladki z kurczaka ze szpinakiem, mozarellą i suszonym pomidorem. Smakują bardzo dobrze na gorąco oraz na zimno (np.pokrojone kawałki można dodać do sałatki).

Użyłam sznurka kuchennego, jednak nie jest to konieczne. Możemy użyć wykałaczek, albo dość mocno zwinąć filety i jeśli będą obok siebie to nie powinny się 'rozwalić'.

Podałam z sałatą, ogórkiem i serem feta.

Czas przygotowania: 10 minut  
Czas smażenia (szpinaku): 8 minut   
Czas pieczenia: 30 minut

Poziom trudności: łatwe  

Przydatne naczynia: patelnia, szpatułka, naczynie żaroodporne, nóż, deska do krojenia, sznurek kuchenny (lub wykałaczki), tłuczek do mięsa, folia spożywcza




niedziela, 19 czerwca 2016

Niedzielne śniadanie - jajko na miękko

Uwielbiam niedzielne śniadania. Zawsze są takie trochę ekskluzywne i inne niż te, w ciągu tygodnia. Od dziś w każdą niedzielę rano będę publikowała post zatytułowany "Niedzielne śniadanie", w którym będzie przepis i inspiracja:)

Niedzielne śniadanie to dobra okazja do tego, żeby trochę zwolnić bieg, przygotować się psychicznie na kolejny tydzień i celebrować poranek jak najdłużej:)

Dziś jajko na miękko - choć to dziwne, że publikuję to właśnie ja... 

Bardzo dawno nie jadłam jajka na miękko, gdyż u mnie musi być zawsze wszystko dokładnie ścięte (kiedyś jajecznica byłam jednym wielkim wiórem!). Jeśli jednak białko jest ścięte, a żółtko płynne jest to dla mnie akceptowalne  (tu polecam raviolo con uovo z płynnym żółtkiem, które uwielbiam!:) 

Ważne, żeby gotować jajko dokładnie 4 minuty! Wtedy mamy idealnie ścięte białko bez żadnych płynnych, białych kawałków.

Czas przygotowania: 2 minuty
Czas gotowania: 4 minuty  

Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: garnek, łyżka   




sobota, 18 czerwca 2016

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Kupiłam ostatnio najlepsze truskawki jakie jadłam w życiu! Zbierane nad ranem, świeże, słodkie, soczyste, IDEALNE! Wzięłam od razu 2 kg. Część z nich poszło na koktajl truskawkowy, a z pozostałych zrobiłam sernik na zimno (idealny do zrobienia w upalne dni) z galaretką. Pyszny!

Przepis jest naprawdę bardzo prosty i nie wymaga nastawiania piekarnika. Można oczywiście zrobić kruchy spód klasycznym sposobem, ale ja jak tylko mogę to korzystam z łatwiejszego i szybszego sposobu.

Czas przygotowania: 20 minut + 2 minuty po odczekaniu 1,5 h
Czas pozostawienia w lodówce: ok.6h (najlepiej całą noc)   

Poziom trudności: łatwe  

Przydatne naczynia: blender, mikser (ja wszystko robiłam w blenderze, ale łatwiej byłoby z pomocą miksera), miska, szklanka, tortownica 23 cm, deska do krojenia, nóż




czwartek, 16 czerwca 2016

Szybkie penne w sosie śmietanowym

Od początku tygodnia muszę przygotowywać dwa dania obiadowe: sałatkę (w ramach odchudzania) oraz coś bardziej kalorycznego (dla mnie):) Jest coraz goręcej na zewnątrz, więc dłuższe stanie jest wykańczające, dlatego też staram się skracać je do minimum.

W tym przypadku wykorzystałam kawałki kurczaka zarówno do lekkiej sałatki oraz do penne w sosie śmietanowym.

Kawałki kurczaka w marynacie z sosu sojowego i miodu smakują wyśmienicie!

Czas przygotowania: 15 minut  
Czas smażenia: 6 minut   

Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: deska do krojenia, garnek, patelnia, miska, łyżka drewniane




wtorek, 14 czerwca 2016

Cukiniowe krążki z boczkiem

Cukinię można nafaszerować, dodać do sałatki, podsmażyć z makaronem, zjeść na surowo...różne kombinacje! Można ją też pokroić w grubsze plastry i zapiec z ulubionymi składnikami. Dziś szybki przepis na cukinię z boczkiem i serem żółtym - taka przekąska na bogato:)

Czas przygotowania: 5 minut  
Czas smażenia: 3 minuty   
Czas pieczenia: 12 minut

Poziom trudności: bardzo łatwe 
Przydatne naczynia: patelnia, deska do krojenia, nóż, tarka, blacha, folia



czwartek, 9 czerwca 2016

Kluski leniwe (serniki)

Ten przepis zatytułowałam 'kluski leniwe', ale ja tak naprawdę nazywam te danie 'serniki'. Od kiedy pamiętam moja Babcia, Mama tak nazywają te kluski, więc jak mogłabym mówić inaczej:) Przecież to rozumie się samo przez się! Głównym składnikiem jest ser, więc słowo 'serniki' jak najbardziej jest tutaj odpowiednie! 

Proste, szybkie, tanie danie. Koniecznie podawać z bułką tartą i masłem.

Czas przygotowania: 3 minuty  
Czas gotowania: 2 minuty od czasu wypłynięcia   

Poziom trudności: bardzo łatwe

Przydatne naczynia: miska, garnek, łyżka



środa, 8 czerwca 2016

Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym

Naleśniki podobnie jak makaron można przyrządzać codziennie inaczej. Choć to nienajlepszy patent na utrzymanie wagi, raz na jakiś czas można pozwolić sobie na mocno kaloryczny obiad. Zapiekane naleśniki są bardzo syte i po zjedzeniu ich mamy na długo zaspokojony głód.

Czas przygotowania: 15 minut  
Czas smażenia: 10 minut
Czas pieczenia: 30 minut

Poziom trudności: średnie
Przydatne naczynia: miska, trzepaczka/mikser, patelnia, szpatułka, nóż, deska do krojenia, naczynie żaroodporne 




środa, 1 czerwca 2016

Placki z cukinii

Placki z cukinii to zdrowsza alternatywa placków ziemniaczanych. W smaku bardzo do nich zbliżone, jednak według mnie lepsze. Posmak cukinii nie jest zbyt wyczuwalny, przez co ci, którzy za tym warzywem nie przepadają mogą spokojnie zjeść te danie:)

Czas przygotowania: 10 minut  
Czas smażenia: ok.4 minuty/sztuka   

Poziom trudności: bardzo łatwe  

Przydatne naczynia: miska, tarka, łyżka, patelnia, szpatułka





czwartek, 26 maja 2016

Delikatne serniki z truskawką

Na wstępie chciałabym życzyć wszystkim Mamom (szczególnie mojej:)) wszystkiego najlepszego w Ich dniu. Żyjcie długo, zdrowo i szczęśliwie!

Wczoraj kupiłam truskawki na rynku, bo chciałam dziś zrobić ciasto biszkoptowe z budyniem, truskawkami i galaretką ALE zapomniałam o wszystkich składnikach. Stwierdziłam ok, robię bezę ale w trakcie przygotowania odechciało mi się (nie wiem dlaczego!). I takim oto sposobem, całkiem przypadkowo i kompletnie niezaplanowanie zrobiłam delikatne serniki na bazie bezowej.

Szuflada w której znajdują się serniki pochodzi spod rąk kreatywnej Sabiny, blogerki DIY, która codziennie tworzy coś nowego, bardzo kreatywnego i ślicznego! Śmietankowy Dom

Czas przygotowania: 10 minut  
Czas pieczenia: 35 minut   

Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: miska, mikser ręczny, papilotki do muffinek, blacha, łyżka 




poniedziałek, 23 maja 2016

Krewetki w tempurze

Dzisiejszy przepis to wspólny projekt Be-tasty i Vera Dementchouk.

Co to jest tempura? To taka 'panierka' w której możemy obtoczyć np. krewetki, kurczaka, ryby, warzywa etc. Możemy kupić gotową tempurę, lub zrobić ją samodzielnie z mąki pszennej, mąki kukurydzianej i wody.

Krewetki w tempurze z dodatkiem sosu tao tao to coś wspaniałego. Trochę obraziłabym krewetkę nazywając te danie fast food, ale szybkość i prostota wykonania właśnie na to wskazuje:)

Naczynia, które widać na filmiku i zdjęciach są ręcznie robione z naturalnej gliny, ręcznie malowane i szkliwione - Vera Dementchouk.

Czas przygotowania: 5 minut  
Czas smażenia: ok. 3 minuty   

Poziom trudności: łatwe  

Przydatne naczynia: miska, garnek, patyczki drewniane/widelec, ręczniki papierowe





poniedziałek, 16 maja 2016

Papryki z wołowiną i pieczarkami

Wczoraj sklepy były pozamykane, o czym znów zapomniałam. Miałam plan kupić filety z kurczaka i zrobić szaszłyki na patelni grillowej, a tu klops:) Wyciągnęłam więc z zamrażarki kawałek wołowiny i przygotowałam papryki faszerowane - trochę inne niż zawsze, bo bez ryżu.

Z tego względu, że nie mam maszynki do mięsa, wykorzystałam mój niezastąpiony blender - daje radę!

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 10 minut
Czas pieczenia: 16 minut   

Poziom trudności: średnio łatwe  

Przydatne naczynia: patelnia, szpatułka, blender, nóż, deska do krojenia, blacha, folia




sobota, 14 maja 2016

Zapiekany bochen chleba

Od dłuższego czasu byłam zaintrygowana tą przekąską, ale ciągle nie było okazji do przygotowania tego. Wczoraj mieliśmy gości i chciałam przyrządzić coś fajnego. Przypomniał mi się właśnie ten chleb i stwierdziłam, że to idealna okazja!

Na początku nie wiedzieliśmy za bardzo jak to jeść, każdy spróbował i tyle. Ale tu drink, tam rozmowa i z tej przekąski nie pozostało nic, oprócz pysznego wspomnienia:D 

Polecam z sosem czosnkowym.

Czas przygotowania: 5 minut  
Czas pieczenia: 15 minut   

Poziom trudności: bardzo łatwe

Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, blacha, papier do pieczenia, garnek, praska do czosnku



niedziela, 8 maja 2016

Tarta francuska z rabarbarem i budyniem

Byłam w Lidlu sprawdzić co nowego, patrzę, a tam ciasto francuskie w promocji za 2 zł. Od razu przyszło mi na myśl, że wykorzystam kupiony wcześniej rabarbar i stworzę z tego coś dobrego na weekend.

Zaczynają się coraz cieplejsze dni i nie chce się długo stać przy piekarniku. Dzisiejsza tarta jest wspaniała ze względu na prostotę i smak. W wykonaniu naprawdę banalna (no chyba, że chcemy zrobić ciasto francuskie od A do Z sami...).

Czas przygotowania: 10 minut  
Czas smażenia (rabarbaru): ok.30 sekund/6 pasków   
Czas pieczenia: 15 minut + 10 minut

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, patelnia, garnek, łyżka, szklanka, blacha, papier do pieczenia, ręczniki papierowe, widelec, obieraczka do warzyw



czwartek, 5 maja 2016

Migdałowe pancakesy

Naszło mnie na te amerykańskie naleśniki już drugi dzień pod rząd! Tym razem z migdałami i wiśniami. Są pyszne i ekonomiczne - po zjedzeniu trzech jesteśmy totalnie 'zapchani'.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: ok. 1,5 minuty

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: blender, miska, łyżka, patelnia, szklanka, szpatułka




wtorek, 3 maja 2016

Kakaowe pancakesy

Będąc wczoraj w sklepie dziwiłam się, dlaczego ludzie robią zakupy tak wielkie, jakby czekał nas jakiś armagedon! Ale przecież dziś Święto Konstytucji 3 Maja. Sklepy pozamykane, należało się zabezpieczyć!

Ja miałam dziś robić placek po węgiersku, ale kompletnie wypadło mi z głowy, że dziś raczej nie kupię wszystkich potrzebnych składników. Dlatego też, zrobiłam kakaowe pancakesy, żeby na spokojnie i bez głodu przemyśleć kwestię dzisiejszego obiadu:)

Czas przygotowania: 8 minut  
Czas smażenia: ok. 2 minuty/3 sztuki   

Poziom trudności: łatwe 
Przydatne naczynia: miska, blender, patelnia, szpatułka, łyżka, szklanka do odmierzania   





czwartek, 28 kwietnia 2016

Jajko w koszulce

Ostatnio miałam szalony tydzień...wesele przyjaciółki, wyjazdy do Szczecina i z powrotem, w kuchni poszła uszczelka, czyli kompletny brak czasu i warunków do gotowania.

Ale już jestem!:)

Jajko w koszulce. Gotowaliście kiedyś? Ja wcześniej też nie. Zawsze wydawało mi się, że to bardzo skomplikowany zabieg, że trzeba mieć precyzję, wprawę etc. A okazuje się, że jajko w koszulce jest łatwiejsze do zrobienia, niż jajko na twardo.

Łatwiejsze i szybsze! Ścięte białko i płynne żółtko. Lubicie?:)
Ja podałam je na toście z pastą z awokado, cebuli, bazylii i ostrej papryczki - mega!

Czas gotowania: 3 minuty (z zegarkiem w ręku)   
Poziom trudności: łatwe  

Przydatne naczynia: garnek, łyżka, szklanka  

sobota, 16 kwietnia 2016

Mini-pavlova z sosem truskawkowym

Beza to nie kurczak! To dziwne zdanie doskonale opisuje moje odczucia w stosunku do tego wypieku.

Dlaczego?

Bo kurczak zawsze, ale to zawsze wychodzi! Nie ważne jak został zrobiony, usmażony, upieczony, ugotowany, przyprawiony...zawsze będzie dobry:)

Co innego mogę powiedzieć o bezie. Miałam parę nieudanych podejść - oczywiście za wszelką cenę chciałam modyfikować przepisy. A z bezą trzeba obchodzić się delikatnie. Jak to z jajkiem bywa:) Warto przestrzegać ścisłych zasad, temperatury suszenia, czasu...

Wyszły wybornie!

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 60 minut

Ilość porcji: 4
Poziom trudności: średnie

Przydatne naczynia: mikser ręczny, miska, blacha, papier do pieczenia, łyżka, blender, garnek




czwartek, 14 kwietnia 2016

Pstrąg łososiowy w sosie teriyaki

Danie wydaje się być bardzo ekskluzywne, przez co trudne do zrobienia, czasochłonne, pracochłonne, drogie i w ogóle na pierwszy rzut odechciewa się robić.

BZDURA!:) Jest proste, względnie tanie i szybkie! 


Nie stoimy przy garach, nie musimy sprawdzać ryby non stop - od momentu wrzucenia jej do piekarnika mamy 20 minut wolnego i pewność, że nic nam się nie przypali.

Czas przygotowania: 8 minut 

Czas pieczenia: 20 minut 

Poziom trudności: łatwe
Ilość porcji: 2
Przydatne składniki: garnek, łyżka, szklanka, folia spożywcza, blacha + opcjonalnie patelnia grillowa


http://be-tastyblog.blogspot.com/2016/04/pstrag-ososiowy-w-sosie-teriyaki.html 

http://be-tastyblog.blogspot.com/2016/04/pstrag-ososiowy-w-sosie-teriyaki.html

http://be-tastyblog.blogspot.com/2016/04/pstrag-ososiowy-w-sosie-teriyaki.html

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Quesadilla z kurczakiem

To zdecydowanie jedna z szybszych do przygotowania przekąsek. Wystarczą placki tortilli, ser, ulubione składniki i piekarnik. To tak banalne, że nawet nie wiem, co więcej mogłabym o tym napisać.

W sumie może to, że warto dodać dużą ilość sera, dzięki czemu placki będą fajnie sklejone.

Przepis na quesadillę śniadaniową KLIK

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 6 minut 

Poziom trudności: bardzo łatwe  

Przydatne naczynia: patelnia, szpatułka, deska do krojenia, nóż