Niedzielne śniadanie to dobra okazja do tego, żeby trochę zwolnić bieg, przygotować się psychicznie na kolejny tydzień i celebrować poranek jak najdłużej:)
Dziś jajko na miękko - choć to dziwne, że publikuję to właśnie ja...
Bardzo dawno nie jadłam jajka na miękko, gdyż u mnie musi być zawsze wszystko dokładnie ścięte (kiedyś jajecznica byłam jednym wielkim wiórem!). Jeśli jednak białko jest ścięte, a żółtko płynne jest to dla mnie akceptowalne (tu polecam raviolo con uovo z płynnym żółtkiem, które uwielbiam!:)
Ważne, żeby gotować jajko dokładnie 4 minuty! Wtedy mamy idealnie ścięte białko bez żadnych płynnych, białych kawałków.
Czas przygotowania: 2 minuty
Czas gotowania: 4 minuty
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: garnek, łyżka
Składniki:
- jajka (ilość według uznania) - ja miałam rozm.M
- woda
- opcjonalnie: rukola, pomidorki koktajlowe, chleb ciemny, serek ziołowy
1. Jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową.
2. W małym garnku gotujemy wodę. Gdy będzie już wrzała, za pomocą łyżki delikatnie wkładamy je do garnka i odmierzamy czas 4 minuty - po tym czasie wyciągamy jajka z wody i lekko zalewamy zimną wodą.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz