Menu

czwartek, 5 maja 2016

Migdałowe pancakesy

Naszło mnie na te amerykańskie naleśniki już drugi dzień pod rząd! Tym razem z migdałami i wiśniami. Są pyszne i ekonomiczne - po zjedzeniu trzech jesteśmy totalnie 'zapchani'.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: ok. 1,5 minuty

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: blender, miska, łyżka, patelnia, szklanka, szpatułka






Składniki:
- 10 migdałów całych
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- szczypta soli

- masło klarowane lub olej do smażenia


1. Migdały blendujemy na mąkę.

2. Do miski wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy do otrzymania jednolitej masy. Odstawiamy na pół godziny.

3.Podgrzewamy patelnię, dodajemy tłuszcz i smażymy pancakesy (3 łyżki = 1 pancake).

Podawać z suszonymi wiśniami i ubitą śmietana.

Smacznego:)

2 komentarze: