Menu

środa, 17 marca 2021

Risotto z krewetkami i cukinią - przepis krok po kroku

Kawałek Tajlandii w Twojej kuchni, czyli przepis krok po kroku na wyśmienite risotto pachnące kolendrą i limonką. 
 
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
 
Przydatne rzeczy: patelnia, szpatułka, deska do krojenia, nóż, chochla, łyżka, obieraczka do warzyw
Poziom trudności: średnio łatwe

Składniki:
- 300g ryżu arborio
- 250g krewetek
- 1 cebula biała
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok.400 ml bulionu (opcjonalnie gorąca woda, tylko wtedy więcej przypraw)
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 cukinia
- 6 pomidorków koktajlowych
- kolendra świeża
- limonka
- sól, pieprz

1. Krewetki obieramy (albo kupujemy w Biedrze mrożone już obrane i wtedy odrywamy tylko ogon). Na patelni rozgrzewany łyżkę masła klarowanego i łyżkę oliwy, wrzucamy krewetki, solimy i pieprzymy. Podsmażamy ok. 2 minuty i przekładamy na drugą stronę na kolejne 2 minuty. 
 
2. Pod koniec smażenia dorzucamy cukinię pokrojoną (za pomocą obieraczki) w cienkie plastry. Smażymy wszystko jeszcze max. 1 minutę i wyciągamy na talerz. 

3. Na tą samą patelnię ponownie wlewamy oliwę i dorzucamy masło klarowane. Podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i czosnek (ok. 2 minuty). 

4. Dorzucamy ryż i za pomocą szpatułki sprawiamy żeby każde ziarenko miało chociaż raz kontakt z tłuszczem 😉. Smażymy tak ok. 2-3 minuty często mieszając. 

5. Teraz będzie trochę żmudna praca, ale w tym tkwi właśnie sekret efektu końcowego. Do ryżu dodajemy łyżkę (chochlę) gorącego bulionu i smażymy na średnim ogniu często mieszając. Jak zobaczymy, że bulionu już prawie nie ma to dolewamy kolejną łyżkę i znowu czekamy aż ryż wchłonie bulion (pamiętaj o mieszaniu!). Powtarzamy tę czynność do czasu, aż stwierdzimy, że ryż jest już gotowy (dla mnie to al dente, ale spróbuj sobie w trakcie gotowania czy taka twardość Ci odpowiada). Mi zajęło to ok. 20 minut. 

Jak okaże się, że bulionu zabrakło, a ryż dalej nie jest gotowy to zacznij dolewać takie same proporcje gorącej wody.

6. Dorzucamy do ryżu krewetki, cukinię i pokrojone na pół pomidorki. Doprawiamy do smaku (jeśli bulion nie był dobrze doprawiony), dorzucamy posiekaną drobno świeżą kolendrę i parmezan. Łączymy wszystko i zmniejszamy ogień. Trzymamy jeszcze na ogniu ok. 1 minutę, żeby danie się związało.

7. Na koniec wycisnąć sok z limonki i udekorować kolendrą. 

Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz