Z tego względu, że nie mam maszynki do mięsa, wykorzystałam mój niezastąpiony blender - daje radę!
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 10 minut
Czas pieczenia: 16 minut
Poziom trudności: średnio łatwe
Przydatne naczynia: patelnia, szpatułka, blender, nóż, deska do krojenia, blacha, folia
Składniki:
- 3 papryki
- kawałek wołowiny (ok.200 g)
- 5 pieczarek
- pół małej cebuli
- 2 łyżki śmietany
- oliwa, sól, pieprz
1. Wołowinę mielimy za pomocą maszynki do mięsa (lub blendera). Cebulę kroimy drobno. Pieczarki kroimy w mniejsze kawałki.
2. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy mięso (dodajemy sól i pieprz) - cały czas mieszamy, żeby mięso nie przywarło do patelni.
3. Dodajemy pieczarki i cebulę i podsmażamy na mniejszym ogniu do momentu zarumienienia się pieczarek. Dodajemy śmietanę, wyłączamy kuchenkę i mieszamy.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Papryki myjemy, odkrajamy górę i wydrążamy środek. Do każdej papryki wkładamy mięsny farsz.
5. Nafaszerowane papryki układamy na blaszce wyłożonej folią i wkładamy do piekarnika na max.16 minut.
Smacznego:)
O mniammmm!!! :-)
OdpowiedzUsuń