Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: garnek, łyżka, blender ręczny
Składniki:
- 500 g kawałków dyni
- 1/3 szklanki wody
- kostka rosołowa
- 200 ml śmietany 12%
- starty żółty ser
- szafran (opcjonalnie)
- sól, pieprz, ząbek czosnku
- 2-3 kromki chleba
-1 łyżka oliwy, oregano
1. Do garnka wlewamy 1/3 szklanki wody, kostkę rosołową i kawałki dyni. Gotujemy ok.10 minut.
2. Po tym czasie blendujemy zupę na krem, dodajemy śmietanę i blendujemy ponownie, dodajemy sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gotujemy jeszcze chwilę.
3. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy pokrojone w kostki kawałki chleba, chwilę trzymamy i mieszamy, żeby nie przypalić. Dodajemy oliwę i oregano - mieszamy. Zdejmujemy z patelni dopiero wtedy, kiedy grzanki będą chrupiące.
4. Krem podajemy ze startym serem, grzankami i szafranem.
Smacznego:)
Uwielbiam krem z dyni, ale jeszcze nie jadłam go z takimi dodatkami, muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuń