Ale już jestem!:)
Jajko w koszulce. Gotowaliście kiedyś? Ja wcześniej też nie. Zawsze wydawało mi się, że to bardzo skomplikowany zabieg, że trzeba mieć precyzję, wprawę etc. A okazuje się, że jajko w koszulce jest łatwiejsze do zrobienia, niż jajko na twardo.
Łatwiejsze i szybsze! Ścięte białko i płynne żółtko. Lubicie?:)
Ja podałam je na toście z pastą z awokado, cebuli, bazylii i ostrej papryczki - mega!
Czas gotowania: 3 minuty (z zegarkiem w ręku)
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: garnek, łyżka, szklanka
Składniki:
- jajko
- woda (ok.1 litr)
- ocet winny (1 łyżeczka)
1. Jajko wbić do szklanki (tak, aby żółtko było całe).
2. Zagotować wodę w garnku do wrzenia, dodać ocet i zmniejszyć gaz (woda ma teraz lekko wrzeć).
3. Na środku wrzącej wody szybkim ruchem wykonać 'wir' za pomocą łyżki. Do tego wiru 'wlewamy' jajko i gotujemy dosłownie 3 minuty. Wyciągamy łyżką cedzakową.
Podawać np.z tostem.
Jeśli robimy więcej niż 1 jajko, należy pamiętać, że każdą sztukę gotujemy OSOBNO.
Smacznego:)
Mistrzostwo!:-D I pycha! :-)
OdpowiedzUsuńRacja:)!!! A jakie proste!
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować kiedyś
OdpowiedzUsuń