Menu

niedziela, 8 maja 2016

Tarta francuska z rabarbarem i budyniem

Byłam w Lidlu sprawdzić co nowego, patrzę, a tam ciasto francuskie w promocji za 2 zł. Od razu przyszło mi na myśl, że wykorzystam kupiony wcześniej rabarbar i stworzę z tego coś dobrego na weekend.

Zaczynają się coraz cieplejsze dni i nie chce się długo stać przy piekarniku. Dzisiejsza tarta jest wspaniała ze względu na prostotę i smak. W wykonaniu naprawdę banalna (no chyba, że chcemy zrobić ciasto francuskie od A do Z sami...).

Czas przygotowania: 10 minut  
Czas smażenia (rabarbaru): ok.30 sekund/6 pasków   
Czas pieczenia: 15 minut + 10 minut

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, patelnia, garnek, łyżka, szklanka, blacha, papier do pieczenia, ręczniki papierowe, widelec, obieraczka do warzyw





Składniki:
- 2 rabarbary
- ciasto francuskie
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 2 łyżki cukru brązowego
- płatki migdałów
- cukier puder
- 2 łyżki masła klarowanego (do smażenia)

1. Ciasto francuskie rozwijamy i wkładamy na blachę (uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia). Zaginamy brzegi, dziurkujemy widelcem (inaczej bardzo wyrośnie) i lekko kropimy wodą - wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika i pieczemy ok.15 minut (sprawdzać! ma być lekko podpieczone, brązowe ciasto).

2. W tym czasie rabarbar przekrajamy na pół i za pomocą obieraczki wykrawamy cienkie paski.

3. Każdy 'pasek' podsmażamy krótko na patelni z masłem klarowanym i z dodatkiem cukru brązowego (z dwóch stron) - gotowe układamy na ręczniku papierowym.

4. Budyń gotujemy według wskazówek na opakowaniu.

5. Wyjmujemy podpieczone ciasto francuskie, wykładamy budyń (rozsmarować po całości), na to układamy paski rabarbaru (można w kratkę), posypujemy cukrem brązowym i płatkami migdałów. Zapiec w 180 stopniach C przez 10 minut.

Jak tarta ostygnie posypać cukrem pudrem i listkami mięty.
Smacznego:)

2 komentarze: