Proste, szybkie, tanie danie. Koniecznie podawać z bułką tartą i masłem.
Czas przygotowania: 3 minuty
Czas gotowania: 2 minuty od czasu wypłynięcia
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: miska, garnek, łyżka
Składniki:
- 1 jajko
- 300 g sera białego (ja dałam z wiaderka)
- 4 łyżki mąki (+ trochę do podsypania)
- szczypta soli
opcjonalnie: masło, bułka tarta, cukier
1. Jajko roztrzepujemy w misce, dodajemy ser, mąkę i sól - wszystko razem zagniatamy do powstania jednolitej masy.
2. Blat podsypujemy mąką, ugniatamy jeszcze trochę ciasto i przekrajamy na pół. Jedną połówkę rolujemy w dłoniach, przygniatamy palcami i wykrajamy romby. Z drugą połówką ciasta robimy to samo. (Gdy ciasto się za mocno klei koniecznie podsypać mąką!).
3. Wrzucać do gotującej się wody, zamieszać od razu dużą łyżką od dołu i gotować 2 minuty od czasu wypłynięcia serników na wierzch.
Podawać z roztopionym masłem z bułką tartą i cukrem.
Smacznego:)
ja pierwszy i ostatni raz jadłam te kluski na szkolnej stołówce. Na pewno zrobię, ale bez dodatku bułki tartej. ;)
OdpowiedzUsuńSą dobre nawet i bez bułki tartej, ale domowej roboty na pewno lepsze niż ze stołówki:)
OdpowiedzUsuń