Menu

środa, 8 czerwca 2016

Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym

Naleśniki podobnie jak makaron można przyrządzać codziennie inaczej. Choć to nienajlepszy patent na utrzymanie wagi, raz na jakiś czas można pozwolić sobie na mocno kaloryczny obiad. Zapiekane naleśniki są bardzo syte i po zjedzeniu ich mamy na długo zaspokojony głód.

Czas przygotowania: 15 minut  
Czas smażenia: 10 minut
Czas pieczenia: 30 minut

Poziom trudności: średnie
Przydatne naczynia: miska, trzepaczka/mikser, patelnia, szpatułka, nóż, deska do krojenia, naczynie żaroodporne 








Składniki na naleśniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju

Składniki na farsz:
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 3-4 suszone pomidory
- 1/2 natki pietruszki
- 1/2 cebuli białej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano
- ser mozzarella (kulka)
- 1/2 szklanki sera żółtego startego
- 1/2 szklanki śmietany

1. Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto na naleśniki. Mieszamy trzepaczką lub mikserem do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

2. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej i rozcieramy po całej powierzchni patelni np. ręcznikiem papierowym. Na gorącej patelni smażymy naleśniki z całego ciasta.

3. Do drugiej miski wrzucamy mięso mielone, pokrojone suszone pomidory, posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną w kostkę cebulę oraz przyprawy - dokładnie łączymy.

4. Na każdy naleśnik nakładamy farsz i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym (obok siebie) uprzednio nasmarowanym masłem. Na wierzch układamy plastry mozzarelli.

5. W osobnym naczyniu łączymy śmietanę, starty żółty ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową - wylewamy całość na przygotowane naleśniki.

6. Piec w 180 stopniach C ok.30 minut.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz