Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 10 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Poziom trudności: średnie
Przydatne naczynia: miska, trzepaczka/mikser, patelnia, szpatułka, nóż, deska do krojenia, naczynie żaroodporne
Składniki na naleśniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Składniki na farsz:
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 3-4 suszone pomidory
- 1/2 natki pietruszki
- 1/2 cebuli białej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano
- ser mozzarella (kulka)
- 1/2 szklanki sera żółtego startego
- 1/2 szklanki śmietany
1. Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto na naleśniki. Mieszamy trzepaczką lub mikserem do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
2. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej i rozcieramy po całej powierzchni patelni np. ręcznikiem papierowym. Na gorącej patelni smażymy naleśniki z całego ciasta.
3. Do drugiej miski wrzucamy mięso mielone, pokrojone suszone pomidory, posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną w kostkę cebulę oraz przyprawy - dokładnie łączymy.
4. Na każdy naleśnik nakładamy farsz i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym (obok siebie) uprzednio nasmarowanym masłem. Na wierzch układamy plastry mozzarelli.
5. W osobnym naczyniu łączymy śmietanę, starty żółty ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową - wylewamy całość na przygotowane naleśniki.
6. Piec w 180 stopniach C ok.30 minut.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz