Menu

poniedziałek, 23 maja 2016

Krewetki w tempurze

Dzisiejszy przepis to wspólny projekt Be-tasty i Vera Dementchouk.

Co to jest tempura? To taka 'panierka' w której możemy obtoczyć np. krewetki, kurczaka, ryby, warzywa etc. Możemy kupić gotową tempurę, lub zrobić ją samodzielnie z mąki pszennej, mąki kukurydzianej i wody.

Krewetki w tempurze z dodatkiem sosu tao tao to coś wspaniałego. Trochę obraziłabym krewetkę nazywając te danie fast food, ale szybkość i prostota wykonania właśnie na to wskazuje:)

Naczynia, które widać na filmiku i zdjęciach są ręcznie robione z naturalnej gliny, ręcznie malowane i szkliwione - Vera Dementchouk.

Czas przygotowania: 5 minut  
Czas smażenia: ok. 3 minuty   

Poziom trudności: łatwe  

Przydatne naczynia: miska, garnek, patyczki drewniane/widelec, ręczniki papierowe






Składniki:
- tempura (np. z Lidla)
- zimna woda
- krewetki tygrysie (ok.10 sztuk)
- sól, pieprz, sos tao tao
- olej

1. Krewetki obieramy, myjemy w letniej wodzie i osuszamy na ręcznikach papierowych.

2. Obsypujemy solą i pieprzem. Do gotowej mieszanki do wykonania tempury dodajemy trochę zimnej wody, energicznie mieszamy (konsystencja tempury powinna być podobna do konsystencji ciasta naleśnikowego). 

3. W małym garnku zagrzać olej (do ok.180 stopni C - po włożeniu drewnianego patyczka powinny utworzyć się małe bąbelki, wtedy oznacza to, że olej jest gotowy do smażenia). Każdą krewetkę obtoczoną w tempurze smażymy osobno z dwóch stron. Wykładamy na ręcznik papierowy.

Podawać z sosem tao tao.

Smacznego:) 

1 komentarz: