Menu

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Krem z dyni z szafranem

Lato nie jest dyniowym sezonem - tak wiem:) Miałam kawałki dyni, które zamroziłam jesienią (są też do kupienia na mrożonkach i zupa z nich jest równie cudowna). Generalnie zupy kremy są według mnie genialne za swoją prostotę i smak. Krem z dyni zyskuje jeszcze punkty za przepiękny kolor.

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut

Poziom trudności:  bardzo łatwe
Przydatne naczynia: garnek, łyżka, blender ręczny





Składniki:
- 500 g kawałków dyni 
- 1/3 szklanki wody
- kostka rosołowa
- 200 ml śmietany 12%
- starty żółty ser
- szafran (opcjonalnie)
- sól, pieprz, ząbek czosnku

- 2-3 kromki chleba 
-1 łyżka oliwy, oregano

1. Do garnka wlewamy 1/3 szklanki wody, kostkę rosołową i kawałki dyni. Gotujemy ok.10 minut.

2. Po tym czasie blendujemy zupę na krem, dodajemy śmietanę i blendujemy ponownie, dodajemy sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gotujemy jeszcze chwilę.

3. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy pokrojone w kostki kawałki chleba, chwilę trzymamy i mieszamy, żeby nie przypalić. Dodajemy oliwę i oregano - mieszamy. Zdejmujemy z patelni dopiero wtedy, kiedy grzanki będą chrupiące.

4. Krem podajemy ze startym serem, grzankami i szafranem.

Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam krem z dyni, ale jeszcze nie jadłam go z takimi dodatkami, muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń