Coś wybitnego:) Cienkie ciasto, płynne żółtko, szałwia z masłem, parmezan, ricotta... Niebo w gębie. Ale naprawdę NIEBO W GĘBIE. Jeśli nie macie pomysłu na walentynkową kolację, a chcielibyście ugotować coś innego niż kolejne spaghetti bolognese to serdecznie polecam raviolo con uovo.
Wydaje się być trudne do zrobienia, ale to tylko pozory. Spróbujcie naprawdę. Jest czasochłonne i trzeba się naprawdę przyłożyć do każdej czynności, ale podczas pierwszego kęsu jesteśmy już w 100% pewni, że było warto:)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas odłożenia ciasta: 1 godzina
Czas gotowania: 5 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość porcji: 3
Przydatne naczynia: miska, widelec, szklanka, woreczek plastikowy/szpryca cukiernicza, nóż, garnek, patelnia, deska do krojenia, wałek, mniejsza miska
Składniki (na ciasto):
- 160g mąki pszennej
- 1 jajko całe
- 2 żółtka
- szczypta soli
Składniki (na farsz):
- 250g sera ricotta
- 1 jajko
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka posiekanej szałwii
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 3 żółtka
Składniki (do polania raviolo):
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki posiekanej szałwii
2. Odstawiamy ciasto do miski i przykrywamy suchą ściereczką na 1godzinę.
3. Farsz: do miski dodajemy ricottę, jajko, parmezan, pietruszkę, szałwię i przyprawy - łączymy widelcem i wkładamy do woreczka foliowego lub szprycy cukierniczej.
4. Ciasto porządnie rozwałkowujemy (cienko). Za pomocą woreczka/szprycy tworzymy gniazdko (na dnie również powinien znaleźć się farsz) i wbijamy żółtko. Zakrywamy gniazdko ciastem, dociskamy i odkrawamy za pomocą większej szklanki/noża/radełka. Dociskamy boki, aby się skleiły.
5. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, od razu lekko zamieszać (żeby nie przykleiło się do dna) i gotujemy max. 5 minut. (Jeśli ciasto jest bardzo cienkie max. 4 minuty).
6. Gotowe raviolo wykładamy na talerz, polewamy roztopionym masłem z szałwią oraz parmezanem.
Smacznego:)
Wygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie Ci wyszły!!! Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń