Czas przygotowania: 8 minut
Czas smażenia: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Poziom trudności: średnie
Przydatne naczynia: patelnia, garnek, nóż, szklanka do odmierzania, szpatułka, łyżka
Składniki:
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 1 szklanka zimnej wody
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z połówki pomarańczy
- 2 łyżki sezamu
- szczypiorek
- sól, pieprz
- łyżka oleju
1. Do małego garnka wlewamy wodę, sos sojowy, cukier trzcinowy, mąkę i sok z pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Sos musi być gęsty.
2. W międzyczasie myjemy i kroimy kurczaka w mniejsze paski, obsypujemy solą i pieprzem i podsmażamy na 1 łyżce oleju do zarumienienia się mięsa.
3. Dodajemy sos do kurczaka na patelnię, obsypujemy sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz