Menu

niedziela, 28 lutego 2016

Kurczak teriyaki

Kurczak w sosie teriayki ma bardzo orientalny i słodkawy posmak. Bazą jest tu sos sojowy i cukier trzcinowy. Sos ten jest gęsty i może sprawiać wrażenie, że wśród składników jest żelatyna - ale nie ma jej:) Można podawać z ryżem lub makaronem sojowym.

Czas przygotowania: 8 minut  
Czas smażenia: 10 minut   
Czas gotowania: 10 minut

Poziom trudności: średnie  

Przydatne naczynia: patelnia, garnek, nóż, szklanka do odmierzania, szpatułka, łyżka






Składniki:
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 1 szklanka zimnej wody
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z połówki pomarańczy
- 2 łyżki sezamu
- szczypiorek
- sól, pieprz
- łyżka oleju

1. Do małego garnka wlewamy wodę, sos sojowy, cukier trzcinowy, mąkę i sok z pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Sos musi być gęsty.

2. W międzyczasie myjemy i kroimy kurczaka w mniejsze paski, obsypujemy solą i pieprzem i podsmażamy na 1 łyżce oleju do zarumienienia się mięsa.

3. Dodajemy sos do kurczaka na patelnię, obsypujemy sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz