Użyłam sznurka kuchennego, jednak nie jest to konieczne. Możemy użyć wykałaczek, albo dość mocno zwinąć filety i jeśli będą obok siebie to nie powinny się 'rozwalić'.
Podałam z sałatą, ogórkiem i serem feta.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia (szpinaku): 8 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: patelnia, szpatułka, naczynie żaroodporne, nóż, deska do krojenia, sznurek kuchenny (lub wykałaczki), tłuczek do mięsa, folia spożywcza
Składniki (na 4 roladki):
- podwójny filet z kurczaka
- ok.300 g szpinaku
- łyżka oleju, łyżka masła
- 4 suszone pomidory
- ser mozarella (kulka)
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, papryka ostra, oregano
1. Szpinak (może być mrożony) podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju i masła. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz.
2. Filet dokładnie myjemy i oczyszczamy. Każdy przekrajamy na pół i tłuczemy (kawałki powinny być cienkie). Obsypujemy solą, pieprzem i oregano z obu stron.
3. Na wierzch każdego fileta układamy kolejno: podsmażony szpinak, kawałki sera mozarella i suszony pomidor. Zwijamy mocno i zawiązujemy sznurkiem kuchennym.
4. Wszystkie roladki wstawiamy do naczynia żaroodpornego i obsypujemy dodatkowo papryką ostrą na wierzch. Pieczemy w 180 stopniac C przez 30 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz