Menu

środa, 22 czerwca 2016

Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Przepyszne roladki z kurczaka ze szpinakiem, mozarellą i suszonym pomidorem. Smakują bardzo dobrze na gorąco oraz na zimno (np.pokrojone kawałki można dodać do sałatki).

Użyłam sznurka kuchennego, jednak nie jest to konieczne. Możemy użyć wykałaczek, albo dość mocno zwinąć filety i jeśli będą obok siebie to nie powinny się 'rozwalić'.

Podałam z sałatą, ogórkiem i serem feta.

Czas przygotowania: 10 minut  
Czas smażenia (szpinaku): 8 minut   
Czas pieczenia: 30 minut

Poziom trudności: łatwe  

Przydatne naczynia: patelnia, szpatułka, naczynie żaroodporne, nóż, deska do krojenia, sznurek kuchenny (lub wykałaczki), tłuczek do mięsa, folia spożywcza








Składniki (na 4 roladki):
- podwójny filet z kurczaka
- ok.300 g szpinaku
- łyżka oleju, łyżka masła
- 4 suszone pomidory
- ser mozarella (kulka)
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, papryka ostra, oregano

1. Szpinak (może być mrożony) podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju i masła. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz.

2. Filet dokładnie myjemy i oczyszczamy. Każdy przekrajamy na pół i tłuczemy (kawałki powinny być cienkie). Obsypujemy solą, pieprzem i oregano z obu stron.

3. Na wierzch każdego fileta układamy kolejno: podsmażony szpinak, kawałki sera mozarella i suszony pomidor. Zwijamy mocno i zawiązujemy sznurkiem kuchennym.

4. Wszystkie roladki wstawiamy do naczynia żaroodpornego i obsypujemy dodatkowo papryką ostrą na wierzch. Pieczemy w 180 stopniac C przez 30 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz