Menu

środa, 1 czerwca 2016

Placki z cukinii

Placki z cukinii to zdrowsza alternatywa placków ziemniaczanych. W smaku bardzo do nich zbliżone, jednak według mnie lepsze. Posmak cukinii nie jest zbyt wyczuwalny, przez co ci, którzy za tym warzywem nie przepadają mogą spokojnie zjeść te danie:)

Czas przygotowania: 10 minut  
Czas smażenia: ok.4 minuty/sztuka   

Poziom trudności: bardzo łatwe  

Przydatne naczynia: miska, tarka, łyżka, patelnia, szpatułka






Składniki:
- 1 cukinia
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- 1/5 szklanki mleka
- olej do smażenia
- sól, pieprz

1. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach (całą wraz ze skórką). Do miski dodajemy mąkę, jajko, mleko, sól i pieprz - wszystko razem łączymy.

2. Na rozgrzany olej smażymy placki (ok.2 łyżki/szt.) z obu stron do zarumienienia. Odsączyć nadmiar tłuszczu za pomocą ręczników papierowych.

Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam placki z cukinii, mój teść często je robi, są pyszne i zdrowe :-)

    OdpowiedzUsuń