Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: ok.4 minuty/sztuka
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: miska, tarka, łyżka, patelnia, szpatułka
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- 1/5 szklanki mleka
- olej do smażenia
- sól, pieprz
1. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach (całą wraz ze skórką). Do miski dodajemy mąkę, jajko, mleko, sól i pieprz - wszystko razem łączymy.
2. Na rozgrzany olej smażymy placki (ok.2 łyżki/szt.) z obu stron do zarumienienia. Odsączyć nadmiar tłuszczu za pomocą ręczników papierowych.
Smacznego:)
Uwielbiam placki z cukinii, mój teść często je robi, są pyszne i zdrowe :-)
OdpowiedzUsuń