Menu

czwartek, 16 czerwca 2016

Szybkie penne w sosie śmietanowym

Od początku tygodnia muszę przygotowywać dwa dania obiadowe: sałatkę (w ramach odchudzania) oraz coś bardziej kalorycznego (dla mnie):) Jest coraz goręcej na zewnątrz, więc dłuższe stanie jest wykańczające, dlatego też staram się skracać je do minimum.

W tym przypadku wykorzystałam kawałki kurczaka zarówno do lekkiej sałatki oraz do penne w sosie śmietanowym.

Kawałki kurczaka w marynacie z sosu sojowego i miodu smakują wyśmienicie!

Czas przygotowania: 15 minut  
Czas smażenia: 6 minut   

Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: deska do krojenia, garnek, patelnia, miska, łyżka drewniane





Składniki:
- podwójny filet z kurczaka
- makaron penne (1,5 szklanki)
- 200 ml śmietany 12%
- 1/2 cebuli czerwonej
- szczypiorek
- marynata: 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki miodu, sól, pieprz cayenne
- olej do smażenia

1. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski i wlewamy sos sojowy, dodajemy miód i przyprawy - wszystko razem obtaczamy dokładnie palcami i chowamy do lodówki na 10 minut.

2. Makaron gotujemy najlepiej al dente, odkładamy.

3. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy olej i (na gorący tłuszcz) wrzucamy kawałki kurczaków. Podsmażamy często mieszając, pod koniec dodajemy pokrojoną cebulę.

4. Gdy kurczak będzie już podsmażony (kolor przez sos sojowy będzie ciemny) dodajemy penne i podsmażamy na wolnym ogniu ok.1 minutę. Dodajemy śmietanę, doprawiamy jeszcze do smaku, łączymy wszystko i na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz