Menu

sobota, 14 maja 2016

Zapiekany bochen chleba

Od dłuższego czasu byłam zaintrygowana tą przekąską, ale ciągle nie było okazji do przygotowania tego. Wczoraj mieliśmy gości i chciałam przyrządzić coś fajnego. Przypomniał mi się właśnie ten chleb i stwierdziłam, że to idealna okazja!

Na początku nie wiedzieliśmy za bardzo jak to jeść, każdy spróbował i tyle. Ale tu drink, tam rozmowa i z tej przekąski nie pozostało nic, oprócz pysznego wspomnienia:D 

Polecam z sosem czosnkowym.

Czas przygotowania: 5 minut  
Czas pieczenia: 15 minut   

Poziom trudności: bardzo łatwe

Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, blacha, papier do pieczenia, garnek, praska do czosnku





Składniki:
- bochen chleba (cały)
- 1/2 kostki sera żółtego
- 3 plastry szynki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masłą
- sól, pieprz

1. Chleb rozkrajamy tak, aby powstała 'kratka'.

2. Do każdego wgłębienia wkładamy większy kawałek sera żółtego i szynkę.

3. W garnku roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i polewamy tym chleb.

4. Zapiekamy w 200 stopniach C przez 15 minut. Przed podaniem posypać solą i pieprzem.

Smacznego:)

2 komentarze: