Zaczynają się coraz cieplejsze dni i nie chce się długo stać przy piekarniku. Dzisiejsza tarta jest wspaniała ze względu na prostotę i smak. W wykonaniu naprawdę banalna (no chyba, że chcemy zrobić ciasto francuskie od A do Z sami...).
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia (rabarbaru): ok.30 sekund/6 pasków
Czas pieczenia: 15 minut + 10 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, patelnia, garnek, łyżka, szklanka, blacha, papier do pieczenia, ręczniki papierowe, widelec, obieraczka do warzyw
Składniki:
- 2 rabarbary
- ciasto francuskie
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 2 łyżki cukru brązowego
- płatki migdałów
- cukier puder
- 2 łyżki masła klarowanego (do smażenia)
2. W tym czasie rabarbar przekrajamy na pół i za pomocą obieraczki wykrawamy cienkie paski.
3. Każdy 'pasek' podsmażamy krótko na patelni z masłem klarowanym i z dodatkiem cukru brązowego (z dwóch stron) - gotowe układamy na ręczniku papierowym.
4. Budyń gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
5. Wyjmujemy podpieczone ciasto francuskie, wykładamy budyń (rozsmarować po całości), na to układamy paski rabarbaru (można w kratkę), posypujemy cukrem brązowym i płatkami migdałów. Zapiec w 180 stopniach C przez 10 minut.
Jak tarta ostygnie posypać cukrem pudrem i listkami mięty.
Smacznego:)
Wygląda wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuń