Menu

czwartek, 3 marca 2016

Jajko zapiekane na kruchym cieście

Ciekawa propozycja kolacji. Dla osób, które nie przepadają za robieniem domowego ciasta kruchego polecam zakup 'gotowca' np. w Leclercu. 

Czas przygotowania: po zrobieniu ciasta kruchego - ok.6 minut
Czas pieczenia: ok.12 minut (do ścięcia się jajka)

Ilość porcji: 2
Przydatne naczynia: 2 okrągłe foremki na mini tarty, deska do krojenia, nóż






Składniki:
- kruche ciasto (gotowe lub z tego przepisu KLIK)
- 2 jajka
- 2 plastry szynki
- 2 plastry cebuli
- 2 plastry sera żółtego
- kiełki
- sól, pieprz

1. Foremki na mini tarty wykładamy przygotowanym ciastem kruchym, odcinamy brzegi i dociskamy.

2. Do środka wkładamy ser, szynkę, cebulę i wbijamy jajko.

3. Zapiekamy przez ok.12 minut w 190 stopniach C - jajko musi się ściąć.

4. Ozdabiamy kiełkami i posypujemy przyprawami.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz