Menu

niedziela, 13 marca 2016

Sernik orzechowy bez pieczenia

Moje ulubione ciasto z dzieciństwa to sernik domek. Moja mama cały czas ma przepis zapisany na białej serwetce, która ma ponad 25 lat. Lubię eksperymentować z tym przepisem, dodawać różne smaki, zmieniać kształt - zawsze wychodzi super ciasto.

I tym razem się nie zawiodłam. Sernik bez pieczenia z masłem orzechowym i orzechami pekan. Łatwe w przygotowaniu - najtrudniejszą częścią jest oczekiwanie, aż sernik stężeje:)

Czas przygotowania: 10 minut  
Czas trzymania w lodówce: najlepiej całą noc   

Poziom trudności: łatwe  

Przydatne naczynia: garnek, mała blacha, folia spożywcza, 2 miski, łyżka










Składniki:

- 600g sera białego (z wiaderka)
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 36 szt. herbatników
- rodzynki np.Helio (5-6 szt.)


- 1/2 tabliczki czekolady

- 3 łyżki śmietanki 30%
- orzechy pekan


1. Do miski wrzucamy ser, roztopione w garnku masło i cukier puder - łączymy dokładnie za pomocą łyżki.

2. Połowę sera przekładamy do drugiej miski. Dodajemy masło orzechowe i łączymy łyżką.

3. Rodzynki zalewamy gorącą wodą (ok.2 minuty), odsączamy i wrzucamy do miski z białym serem.

4. Do małej blachy wkładamy folię spożywczą i układamy herbatniki 3x4. Na herbatniki nakładamy całą masę orzechową, wyrównujemy. Delikatnie układamy kolejne herbatniki i wykładamy białą masę. Na koniec wykładamy trzecią partię herbatników.

5. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy sernik i chowamy do lodówki (najlepiej na całą noc).

Przed podaniem ozdobić orzechami pekan.
Smacznego:)

1 komentarz: