Menu

piątek, 29 stycznia 2016

Ziemniaki nacinane z boczkiem

Dzisiejsze danie można podać do mięsa albo zjeść w formie przekąski. Mimo swojej prostoty wygląda bardzo atrakcyjnie:) Zapach podczas zapiekania jest obłędny. Lepiej je zjeść od razu na gorąco! 
Czas przygotowania: 6 minut
Czas pieczenia: 60 minut

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, blacha





Składniki:
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 6 plastrów boczku wędzonego
- 1/4 kostki masła
- 4 plastry sera żółtego
- sól, pieprz
- szczypiorek

1. Ziemniaki myjemy dokładnie (można za pomocą gąbki).

2. Osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy (uwaga, żeby nie przeciąć!). Do każdego nacięcia władamy kawałek masła, a do co drugiego kawałki boczku.

3. Posypujemy solą i pieprzem i pieczemy w 200 stopniach C przez 50 minut.

4. Po tym czasie wyciągamy ziemniaki z piekarnika, wkładamy kawałki sera do nacięć i zapiekamy jeszcze przez max.10 minut.

Posypać szczypiorkiem. 
Smacznego:)

3 komentarze:

  1. siedzę i piszę jadłospis na kolejny tydzień, oczywiście z Twoich przepisów. Ziemniaki we wtorek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezmiernie mi miło Kochana:) Polecam się!:)))

      Usuń