Dzisiejsze danie można podać do mięsa albo zjeść w formie przekąski. Mimo swojej prostoty wygląda bardzo atrakcyjnie:) Zapach podczas zapiekania jest obłędny. Lepiej je zjeść od razu na gorąco!
Czas przygotowania: 6 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, blacha
Składniki:
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 6 plastrów boczku wędzonego
- 1/4 kostki masła
- 4 plastry sera żółtego
- sól, pieprz
- szczypiorek
1. Ziemniaki myjemy dokładnie (można za pomocą gąbki).
2. Osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy (uwaga, żeby nie przeciąć!). Do każdego nacięcia władamy kawałek masła, a do co drugiego kawałki boczku.
3. Posypujemy solą i pieprzem i pieczemy w 200 stopniach C przez 50 minut.
4. Po tym czasie wyciągamy ziemniaki z piekarnika, wkładamy kawałki sera do nacięć i zapiekamy jeszcze przez max.10 minut.
Posypać szczypiorkiem.
Smacznego:)
Pychotka ;-)
OdpowiedzUsuńsiedzę i piszę jadłospis na kolejny tydzień, oczywiście z Twoich przepisów. Ziemniaki we wtorek!
OdpowiedzUsuńNiezmiernie mi miło Kochana:) Polecam się!:)))
Usuń