Menu

niedziela, 10 stycznia 2016

Frittata ze szpinakiem

Frittata to włoska potrawa podobna trochę do omletu. Bazuje na jajkach i ulubionych dodatkach. Zrobiłam ją dziś na śniadanie z lenistwa. Głód doskwierał, a chleba brak:) Czasem po prostu się nie chce iść do sklepu, nawet jak jest oddalony minutę od domu...

Do frittaty można dodać takie dodatki jakie lubimy. Ja dziś przedstawiam frittatę z papryką czerwoną, szynką, parmezanem, szpinakiem, cebulą czerwoną i fetą. Zapraszam:)

Czas przygotowania: 5 minut
Czas podsmażania składników: 5 minut
Czas podsmażania frittaty: 1 minuta
Czas pieczenia: 11 minut

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: patelnia, nóż, deska, miska, widelec






Składniki:
- 4 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- garść szpinaku świeżego
- pół cebuli czerwonej
- pół papryki czerwonej
- 2 łyżki startego parmezanu
- szynka
- feta do pokruszenia na koniec
- masło klarowane
- sól, pieprz, tabasco

1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko, sól, pieprz, tabasco i starty parmezan - łączymy widelcem. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.

2. Na patelni podsmażamy szpinak, pokrojoną cebulę, paprykę, szynkę (na maśle klarowanym, na małym ogniu).

3. Na patelnię wlewamy masę jajeczną i trzymamy na kuchence 1 minutę (nic nie mieszamy).

4. Po tym czasie wkładamy patelnię do rozgrzanego piekarnika (bez przykrycia) na 11 minut (do ścięcia się białka).

5. Na koniec posypujemy frittatę pokruszoną fetą.

Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Hejho
    Dzięki za kolejny rok ze świetnymi przepisami! Życzę dużo pomyślności w kolejnym! Równocześnie pierwszy i ostatni raz wciskam autoreklamę: https://bezswinki.wordpress.com/ ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak kupię żeliwną patelnię to od razu robię Frittatę :-)Ściskam!

    OdpowiedzUsuń