Tost z dżemem i masłem orzechowym. Dla tego kto nie jadł brzmi to zapewne dość dziwnie i nieapetycznie. Ja z grzeczności spróbowałam tej kanapki, która została przygotowana specjalnie dla mnie po tym, jak przyrządziłam Amerykańcom pierogi ruskie:) No bardzo podobny 'kaliber' dania:)
W każdym razie spróbowałam i chciałam już to jeść codziennie. Obłęd.
Czas prażenia: 8 minut
Czas blendowania: w zależności od blendera 6-8 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: patelnia, blender, nóż
Składniki:
- 300g (lub więcej) orzeszków ziemnych
(ja użyłam niesolonych)
1. Orzechy wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię - prażymy, często mieszając (inaczej się przypalą).
2. Wrzucamy je do blendera i mielimy dokładnie, aż do uzyskania konsystencji masła. Uwaga: co jakiś czas otwierać blender i ściągać orzechy nożem ze ścianek.
3. Całość wkładamy do słoika lub zjadamy od razu.
Smacznego:)
uwielbiam masło orzechowe, bez żadnej czekolady, fuj... nigdy nie robiłam sama, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń