Menu

czwartek, 14 stycznia 2016

Cytrynowe mini serniki z kiwi

Sernik jest moim ulubionym ciastem. W każdym wydaniu, z każdym dodatkiem - jak jest ser to jest super:)  Czasem blacha to za dużo (tzn. zjeść zjem, ale po co te efekty uboczne...), a ochota na ten smak nie przemija. Rozwiązaniem wówczas są takie oto mini serniki, które są bardzo urokliwe. Uwaga - te serniki nie mają spodu:)

Czas przygotowania: 8 minut
Czas pieczenia:25 minut
Ilość porcji: 6 sztuk

Poziom trudności:łatwe
Przydatne naczynia:blender ręczny/mikser, 6 silikonowych foremek, szklanka, łyżka, blacha









Składniki:
- 600g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- starta skórka z 1 cytryny
- 1/2 szklanki cukru pudru

Do dekoracji:
- 1 kiwi
- czekolada

1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.

2. Do blendera ręcznego/miksera wrzucamy cukier i jajka - ubijamy. Po połączeniu się składników dodajemy twaróg i skórkę cytrynową, miksujemy do połączenia się składników, ale możliwie jak najkrócej (żeby nie napowietrzyć sera przez co wypieki mogą wyrosnąć i zaraz opaść).

3. Do 6 silikonowych foremek wkładamy ser, wyrównujemy. Foremki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika - od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C.

4. Po 25 minutach wyciągnąć serniki, odłożyć do ostygnięcia i włożyć do lodówki na całą noc.

Ozdobić połówkami kiwi i polewą czekoladową.

Smacznego:)

6 komentarzy: