Pogoda w większej części Polski jest mroźna, więc dobrym pomysłem jest rozgrzanie się np. gorącym obiadem. Dziś ciekawa propozycja połączenia kurczaka i gruszki. Polecam serdecznie.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas trzymania w lodówce: 30 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: miska, deska do krojenia, naczynie żaroodporne, nóż, łyżka
Składniki:
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża gruszka
- 3 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz, oregano
- 1 łyżka oleju
1. Filety dokładnie czyścimy, kroimy na cienkie kawałki i wkładamy do miski.
2. Cebulę kroimy w krążki, czosnek obieramy i przekrajamy w pół - dodajemy wszystko do miski. Całość obsypujemy solą, pieprzem, oregano i sosem sojowym. Łączymy tak, żeby każdy filety był obtoczony w sosie sojowym i przyprawach - odstawiamy do lodówki na pół godziny.
3. Po tym czasie wkładamy zawartość miski do naczynia żaroodpornego uprzednio posmarowanego lekko olejem. Gruszkę obieramy i kroimy w cienkie plastry - układamy na wierzch.
4. Piec w 190 stopniach C przez 40 minut. Po 20 minutach otworzyć piekarnik, pomieszać i oblać sosem wierzch.
Smacznego:)
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!Przepis zapiszę ;-)
OdpowiedzUsuńKochana zrobiłam tego kurczaka, ale ćwiartki i wyszło pysznie, jak nie lubię pałek, tak te zjadłam z wielką przyjemnością.I mężowi bardzo smakowało :-) POLECAM!!!Dziękuję za świetny przepis :-)Pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńBardzo się cieszę, że przepis się przydał:) Pozdrawiam serdeczne i również życzę wszystkiego dobrego:)
Usuń