Do frittaty można dodać takie dodatki jakie lubimy. Ja dziś przedstawiam frittatę z papryką czerwoną, szynką, parmezanem, szpinakiem, cebulą czerwoną i fetą. Zapraszam:)
Czas przygotowania: 5 minut
Czas podsmażania składników: 5 minut
Czas podsmażania frittaty: 1 minuta
Czas pieczenia: 11 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: patelnia, nóż, deska, miska, widelec
Składniki:
- 4 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- garść szpinaku świeżego
- pół cebuli czerwonej
- pół papryki czerwonej
- 2 łyżki startego parmezanu
- szynka
- feta do pokruszenia na koniec
- masło klarowane
- sól, pieprz, tabasco
2. Na patelni podsmażamy szpinak, pokrojoną cebulę, paprykę, szynkę (na maśle klarowanym, na małym ogniu).
3. Na patelnię wlewamy masę jajeczną i trzymamy na kuchence 1 minutę (nic nie mieszamy).
4. Po tym czasie wkładamy patelnię do rozgrzanego piekarnika (bez przykrycia) na 11 minut (do ścięcia się białka).
5. Na koniec posypujemy frittatę pokruszoną fetą.
Smacznego:)
Hejho
OdpowiedzUsuńDzięki za kolejny rok ze świetnymi przepisami! Życzę dużo pomyślności w kolejnym! Równocześnie pierwszy i ostatni raz wciskam autoreklamę: https://bezswinki.wordpress.com/ ;)
Jak kupię żeliwną patelnię to od razu robię Frittatę :-)Ściskam!
OdpowiedzUsuń