Nie często jem ostre rzeczy, ale ostatnio zauważyłam, że zaczęłam dodawać ostrą papryczkę do moich dań. Nie za dużo, bo nie chodzi o to, żeby paliło, ale dla smaku jak najbardziej. Kolejny przepisy w stylu: to co masz w lodówce pokrój i wrzuć na patelnię. Lubię:)
Czas przygotowania: 2 minuty
Czas smażenia: ok.12-16 minut (zależy od kuchenki)
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: patelnia, deska do krojenia, nóż, szpatułka
Składniki:
- 2 jajka
- garść szpinaku świeżego
- 1/4 kostki sera feta
- 1/4 papryczki ostrej
- 2 kabanosy
- 1 ząbek czosnku
- 8 pomidorków koktajlowych
- 2 plastry boczku wędzonego
- szczypiorek
- masło klarowane
- sól, pieprz
1. Kroimy: szpinak, kabanosy, pomidorki, boczek i papryczkę - wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym (średni ogień).
2. Po ok.3-4 minutach dorzucamy drobno pokrojony czosnek, i pokrojony ser feta - mieszamy szpatułką.
3. Po chwili jeszcze raz mieszamy wszystko razem, zmniejszamy gaz, za pomocą szpatułki robimy dwie dziury (miejsca na jajka) ze składników i do środka wbijamy jajka.
4. Zakrywamy pokrywką i zostawiamy. Gdy jajka się zetną odstawiamy z kuchenki, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego:)
Idealne danie na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuń