Krewetki to takie wykwintne, a jednak proste danie:) Nie od zawsze przepadam za krewetkami, musiałam się do nich przekonać. Ważne, żeby były naprawdę dobrze zrobione. Najlepiej kupić takie już 'oporządzone' - w innym przypadku trzeba się jeszcze trochę nimi pobawić, wyciągnąć jelito etc. Można podać do nich ciabattę lub bagietkę.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: ok. 7-9 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: patelnia, nóż, deska do krojenia, szpatułka drewniana
Składniki:
- krewetki (12-16 sztuk) - najlepiej już oczyszczone
- 3 ząbki czosnku
- pół ostrej papryczki
- natka pietruszki
- pół szklanki białego, półwytrawnego wina
- 2 łyżki masła klarowanego
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
1. Krewetki przelewamy letnią wodą.
2. Czosnek i papryczkę siekamy drobno. Podsmażamy na maśle klarowanym ok. 2 minuty.
3. Dodajemy krewetki, obsypujemy solą i pieprzem - smażymy ok. 1 minutę.
4. Przewracamy krewetki na drugą stronę i zalewamy winem (zwiększamy ogień). Smażymy ok. 2 minuty i dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Po 2 minutach przewracamy ponownie na drugą stroną, dodajemy oliwę z oliwek i sok z cytryny. Po ok. pół minuty krewetki będą gotowe.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz