Menu

środa, 6 stycznia 2016

Prażone orzechy

Na pewno każdy kojarzy prażone migdały, orzechy laskowe itp. z nadmorskich kurortów. Ten zapach... Ta cena...:) Teraz takie gorące, prażone orzechy można kupić w centrach handlowych. Dla mnie są one jednak trochę za słodkie.

Dziś przedstawiam przepis na domowej roboty prażone migdały i orzechy laskowe. Zapach unoszący się w całym domu jest niesamowity. Z poniższego przepisu wyjdą Wam lekko (naprawdę lekko) słodkie orzechy. Jeśli lubicie czuć konkretny słodki smak możecie podwoić porcję cukru.

Czas przygotowania: 2 minuty
Czas pieczenia: 10 minut

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: mikser, miska, blacha, papier do pieczenia, łyżka





Składniki:
- 100g migdałów (całych, nieobranych)
- 100g orzechów laskowych (całych, nieobranych)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 białko
- 1 łyżeczka cynamonu

1. Białko ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy cynamon i mieszamy ze sobą.

2. Dodajemy orzechy laskowe i migdały do białka, dokładnie łączymy tak, aby każdy orzech miał 'na sobie' piankę.

3. Wykładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, lekko oddzielamy od siebie orzechy (będą zlepione ze sobą) i pieczemy w 200 stopniach C przez 10 minut.

Pod koniec pieczenia można raz jeszcze porozdzielać orzechy widelcem.

Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Aż mi zapachniało :-) Mniamm, uwielbiam orzechy i migdały-których już nie mam, czas iść na zakupy :-) Ściskam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń