Menu

sobota, 2 stycznia 2021

Zapiekane meatballsy z mozzarellą - krok po kroku

Na Nowy Rok życzę samych najlepszości - pomimo obecnej sytuacji w jakiej się znajdujemy! A tymczasem przepis krok po kroku, zdjęcie po zdjęciu, na zapiekane meatballsy z mozzarellą w środku. Przepis łatwy i szybki, a danie pyszne. Pandemiczną sytuację trzeba sobie osładzać jedzeniem! 

Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: nóż, deska do krojenia, miska, brytfanna


Składniki na 24 szt. :
 - 400g mięsa mielonego wołowego
- 400g mięsa mielonego wieprzowego
- pół cebuli białej (pokrojonej w kostkę) 
- 1 jajko
- pół natki pietruszki (drobno posiekanej) 
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- 2 ząbki czosnku (posiekanego lub przeciśniętego przez praskę) 
- 250 ml pasaty pomidorowej
- 1 kulka mozzarelli
- 1/3 szklanki startego żółtego sera

1. Do miski wrzucamy: mięso, cebulę, jajko, pietruszkę, parmezan, sól, pieprz, oregano i czosnek - wszystko razem łączymy ręką. 

2. Mozzarellę kroimy w kostkę (tak żeby powstało 24 szt. mniejszych kawałków). 

3. Do brytfanki wlewamy pastę pomidorową i doprawiamy szczyptą soli. 

4. Z mięsa tworzymy 24 kulki i do każdej wkładamy kawałek mozzarelli. Kulki układamy w brytfance ciasno obok siebie. 

5. Posypujemy startym, żółtym serem i pieczemy w 200 st. C (góra - dół) ok. 40 min. 



Podawać np. z frytkami.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz