Na Nowy Rok życzę samych najlepszości - pomimo obecnej sytuacji w jakiej się znajdujemy! A tymczasem przepis krok po kroku, zdjęcie po zdjęciu, na zapiekane meatballsy z mozzarellą w środku. Przepis łatwy i szybki, a danie pyszne. Pandemiczną sytuację trzeba sobie osładzać jedzeniem!
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: nóż, deska do krojenia, miska, brytfanna
- 400g mięsa mielonego wieprzowego
- pół cebuli białej (pokrojonej w kostkę)
- 1 jajko
- pół natki pietruszki (drobno posiekanej)
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- 2 ząbki czosnku (posiekanego lub przeciśniętego przez praskę)
- 250 ml pasaty pomidorowej
- 1 kulka mozzarelli
- 1/3 szklanki startego żółtego sera
1. Do miski wrzucamy: mięso, cebulę, jajko, pietruszkę, parmezan, sól, pieprz, oregano i czosnek - wszystko razem łączymy ręką.
2. Mozzarellę kroimy w kostkę (tak żeby powstało 24 szt. mniejszych kawałków).
3. Do brytfanki wlewamy pastę pomidorową i doprawiamy szczyptą soli.
4. Z mięsa tworzymy 24 kulki i do każdej wkładamy kawałek mozzarelli. Kulki układamy w brytfance ciasno obok siebie.
5. Posypujemy startym, żółtym serem i pieczemy w 200 st. C (góra - dół) ok. 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz