Menu

niedziela, 24 stycznia 2021

Tort z kremem mascarpone i nutellą

Biszkopt kakaowy/ orzechówka/ śmietana/ mascarpone/ nutella/ konfitura z czarnych owoców/ pokruszona beza
 
Co tu dużo mówić. Ten tort robi się bardzo szybko (samo pieczenie biszkoptu trwa 25 minut), a później to krem raz, dwa i mamy gotowy tort jak z najlepszej cukierni, na serio. Niebo w gębie.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut 

Przydatne rzeczy: robot kuchenny /mikser, szklanka, łyżka drewniana, tortownica 17 cm, papier do pieczenia, nóż
Poziom trudności: łatwe 

Składniki na biszkopt:
- 2 jajka (temp. pokojowa) 
- 40 g mąki
- 45 g cukru
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżka zimnej wody

Składniki na krem:
- 4 łyżki mascarpone
- 1 duża łyżka nutelli
- 1/3 szklanki śmietany 36%
- 1 kieliszek orzechówki
- 4 łyżki konfitury z czarnych owoców 
- opcjonalnie: pokruszona beza

1. Do misy robota wrzucamy jajka i cukier. 

2. Miksujemy ok. 10 minut do otrzymania białej masy. Pod koniec dodać łyżkę wody. 

3. Mąkę połączyć z kakao w osobnej szklance i wymieszać. Dodawać po łyżeczce do masy jajecznej i za każdym razem delikatnie wmieszać za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki. 


4. Wlać powstałą masę do małej tortownicy (średnica ok. 17 cm) z wyłożonym papierem do pieczenia na dnie.

5. Piec ok. 25 min. w 165 st. C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyka tzn. ukłuć biszkopt do dna i jeśli patyczek jest suchy to biszkopt jest gotowy. 

6. I teraz ważny moment: wyciągamy tortownicę i rzucamy na podłogę z wysokości 30 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadnie (a to spoko opcja).

Teraz czekamy aż biszkopt wystygnie, ale w tym czasie możemy już przygotować krem. 

7. Do misy miksera wrzucamy : mascarpone, śmietankę i nutellę - ubijamy do uzyskania gęstego kremu ok. 6 minut na najwyższych obrotach.

8. Biszkopt przekrajamy na pół (tak, żeby powstały dwa takiej samej wielkości blaty). Dolną część nasączyć orzechówką i posmarować konfiturą. Nałożyć połowę kremu z nutellą i przykryć drugą częścią biszkoptu. Nasączyć orzechówką i nałożyć pozostały krem. Wyrównać i pokruszyć bezę na wierzch.

Smacznego! 

1 komentarz: