Dlaczego płatki owsiane są tak cenne podczas wzmacniania odporności? Posiadają składnik zwany beta-glukanem, który wspomaga walkę z drobnoustrojami chorobotwórczymi m.in. wirusami właśnie.
Zatem hop! Zróbmy sobie owsiankę i nie dajmy się żadnym złym wirusom!
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 5 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: garnek z pokrywką, patelnia, deska do krojenia, nóż, szpatułka
Składniki (na 2 porcje):
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść nerkowców
- 4 śliwki suszone
- rodzynki (jeśli lubimy ;))
- 1 gruszka
- pół łyżki masła
- pół łyżki cukru
- ok. 1 łyżki płatków migdałów
opcjonalnie:
- wiórki kokosowe
- konfitura wiśniowa
1. Gruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy kawałki gruszki - zostawiamy na średnim ogniu na ok. 1 minutę i nie mieszamy. Po tym czasie na gruszki sypiemy cukier i zostawiamy na ogniu na następną minutę.
2. Po tym czasie dodajemy płatki migdałów i mieszamy. Chwilę jeszcze zostawiamy na gorącej patelni tak, aby gruszki były widocznie podpieczone.
3. Płatki owsiane zalewamy zimną wodą, płuczemy i odlewamy wodę.
4. W garnku zagotować mleko (na średnim ogniu), dodać płatki owsiane, cynamon, nerkowce, pokrojone suszone śliwki i rodzynki. Całość zamieszać i chwilę gotować pod przykryciem. Cały czas czuwać przy garnku i w razie gdyby mleko chciało nam wykipieć szybko zmniejszyć ogień, zdjąć pokrywkę i zamieszać. Całość gotujemy ok. 5 minut.
5. Na ugotowaną owsiankę dodajemy gruszki z migdałami, konfiturę wiśniową i wiórki kokosowe.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz