Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, tarka, miseczka, łyżeczka
Składniki:
- ok. 1/3 średniej białej kapusty
- 1 średnia marchewka
- 1 mała cebula
- 1/2 pęczku natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
1. Kapustę myjemy i siekamy drobno. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Wszystko wrzucamy do miski i solimy.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do miski. Całość łączymy zdecydowanie ręką - odstawić na 10 minut. Jeśli po tym czasie pojawi się 'woda' - odsączyć.
3. Do miseczki wlewamy oliwę, sok z cytryny lub ocet winny, cukier, sól i pieprz - wszystko łączymy i dolewamy do surówki. Natkę pietruszki siekamy drobno i dorzucamy do miski, Całość mieszamy raz jeszcze.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz