Menu

poniedziałek, 23 marca 2020

Surówka z białej kapusty

W czasach zarazy warto zrobić sobie taką surówkę z białej kapusty z marchewką, część zjeść od razu np. do ryby lub schabowego, a resztę zamknąć w słoiku i trzymać w lodówce na jutro i pojutrze.

Czas przygotowania: 15 minut  
Poziom trudności: bardzo łatwe  
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, tarka, miseczka, łyżeczka 




  
Składniki:
- ok. 1/3 średniej białej kapusty
- 1 średnia marchewka
- 1 mała cebula
- 1/2 pęczku natki pietruszki

- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz

1. Kapustę myjemy i siekamy drobno. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Wszystko wrzucamy do miski i solimy.

2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do miski. Całość łączymy zdecydowanie ręką - odstawić na 10 minut. Jeśli po tym czasie pojawi się 'woda' - odsączyć.

3. Do miseczki wlewamy oliwę, sok z cytryny lub ocet winny, cukier, sól i pieprz - wszystko łączymy i dolewamy do surówki. Natkę pietruszki siekamy drobno i dorzucamy do miski, Całość mieszamy raz jeszcze.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz