Menu

czwartek, 19 marca 2020

Kasza z sosem śmietanowym i boczniakami

Aromatyczny sos śmietanowy z boczniakami można podawać zarówno z kaszą, ryżem, makaronem, ziemniakami - z czym tylko sobie chcemy! Może być także dodatkiem do mięs. U mnie dziś z kaszą jaglaną w wersji wegetariańskiej.

Czas przygotowania: 10 minut  
Czas gotowania: 30 minut   
Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, patelnia z pokrywką, szpatułka, miska


Składniki:
- 500 g boczniaków
- 1 cebula biała
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranki
- sól, pieprz
- 1/3 szklanki śmietanki
- 2 łyżki mąki
- parmezan
- natka pietruszki
- olej
- 1/2 szklanki wody

- dodatek: kasza jaglana 


1. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju. Dorzucamy również drobno pokrojony czosnek - całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy szpatułką.

2. Boczniaki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze paski. Dorzucamy do cebuli i czosnku i podsmażamy na średnim ogniu ok. 3 minuty.

3. Po tym czasie na patelnię dolewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy majeranek i przykrywamy patelnię pokrywką - zostawiamy na średnim ogniu ok. 12 minut.

4. Do małej miski wlewamy śmietankę i ok. 100 ml wody z patelni. Do tego dodajemy mąkę i szybko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 

5. Zdejmujemy pokrywkę z patelni i dolewamy zawartość miski energicznie mieszając - zacznie tworzyć się gęstszy sos. Chwilę potrzymać jeszcze patelnię na gazie (pamiętając o mieszaniu).

6. Na koniec dodajemy starty parmezan i natkę pietruszki.

Podawać np. z kaszą jaglaną.

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz