Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, patelnia z pokrywką, szpatułka, miska
Składniki:
- 500 g boczniaków
- 1 cebula biała
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranki
- sól, pieprz
- 1/3 szklanki śmietanki
- 2 łyżki mąki
- parmezan
- natka pietruszki
- olej
- 1/2 szklanki wody
- dodatek: kasza jaglana
2. Boczniaki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze paski. Dorzucamy do cebuli i czosnku i podsmażamy na średnim ogniu ok. 3 minuty.
3. Po tym czasie na patelnię dolewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy majeranek i przykrywamy patelnię pokrywką - zostawiamy na średnim ogniu ok. 12 minut.
4. Do małej miski wlewamy śmietankę i ok. 100 ml wody z patelni. Do tego dodajemy mąkę i szybko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
5. Zdejmujemy pokrywkę z patelni i dolewamy zawartość miski energicznie mieszając - zacznie tworzyć się gęstszy sos. Chwilę potrzymać jeszcze patelnię na gazie (pamiętając o mieszaniu).
6. Na koniec dodajemy starty parmezan i natkę pietruszki.
Podawać np. z kaszą jaglaną.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz