Menu

poniedziałek, 29 stycznia 2018

Kurczak z fasolką szparagową

Fasolka szparagowa ma niski indeks glikemiczny i bardzo mało kalorii (w 100 g ma ok.27 kcal). Oprócz tego jest antyoksydantem, wspomaga pracę układu pokarmowego, wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed zawałem serca i ładnie wygląda na talerzu ta zieleń:)

Czas przygotowania: 15 minut  
Czas smażenia: 15 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: mały garnek, patelnia, ręcznik papierowy, deska do krojenia, nóż  





Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 garści fasolki szparagowej 
- 1 cebula biała
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól himalajska, pieprz czarny, tymianek, oregano
- opcjonalnie: ser feta, sezam

1. Filet z kurczaka umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić. Pokroić w mniejsze kawałki.

2. Fasolkę ugotować al dente w osolonej lekko wodzie.

3. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić kawałki kurczaka. Dodać sól, pieprz, tymianek i oregano. Cebulę pokroić w piórka i dodać do kurczaka - pomieszać i dusić pod przykryciem.

4. Po ok. 10 minutach dodać ugotowaną fasolkę - pomieszać i podsmażyć całość ok.2-3 minuty. Na koniec można dodać 1/2 kostki pokruszonego sera feta i posypać sezamem.

Podawać np. z kaszą pęczak.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz