Menu

poniedziałek, 6 marca 2017

Zielona sałatka

Sałatka prosta, ale pyszna i wiosenna. Celowo nie podałam ilości składników - nakładamy ile chcemy i lubimy:) Sos czosnkowy domowej roboty (przepis na dole) polecam gorąco! Jest najlepszy na świecie. Można zamknąć go w słoiku i trzymać parę dni w lodówce.

Czas przygotowania: 10 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: talerz, deska do krojenia, nóż, ręcznik papierowy


Składniki:
- sałata karbowana
- rukola
- cebula biała
- ogórek świeży
- ser feta
- kukurydza

- sos czosnkowy

1. Sałatę i rukolę myjemy i osuszamy. Układamy na talerz.

2. Cebulę kroimy w krążki, ogórek kroimy w talarki. Dodajemy na talerz. Uzupełniamy kukurydzą i pokruszonym serem feta.

3. Jako dressingu użyłam przygotowanego wcześniej sosu czosnkowego: 400 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 3 ząbki czosnku, pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki soku z cytryny, sól, pieprz i koperek.

Smacznego:)

1 komentarz: