Menu

środa, 29 marca 2017

Kakaowy mandarynkowiec (bez mąki)

Zmodyfikowałam trochę przepis mojej Mamy na mandarynkowca (który gości u nas na każde święta:)) poprzez dodanie 3 łyżek kakao. Ciasto nie zawiera mąki i przejmuje kwaskowatość mandarynek (teraz trafiły mi się naprawdę kwaśne mandarynki, ale wolę jak ciasto jest bardziej kwaśne niż słodkie). Można dodać więcej cukru (jeśli lubimy słodsze wypieki), jeśli jednak zamierzamy polać wierzch ciasta lukrem, to radzę ograniczyć cukier do 4 łyżek według przepisu.

Ciasto polecam szczególnie na wielkanocny stół. Jest wilgotne i bardzo aromatyczne, a do tego banalnie proste w wykonaniu.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania mandarynek: 2 godziny
Czas pieczenia: 50 minut   

Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: miska, mikser/trzepaczka, blender, blacha średniej wielkości, papier do pieczenia, łyżka, garnek, nóż




Składniki:
- 4 mandarynki (w całości ze skórką)
- 200 g całych migdałów
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru 
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

1. Mandarynki dokładnie myjemy i wkładamy w całości do garnka z zimną wodą (tak, aby były całe przykryte wodą). Gotujemy pod przykryciem 2 godziny. Odsączamy i odstawiamy do wystygnięcia.

2. Całe jajka ubijamy z cukrem w misce. Dodajemy zblendowane na proszek migdały (można użyć płatków migdałowych i wtedy nie trzeba blendować), kakao i łyżeczkę proszku do pieczenia.

3. Mandarynki przekrajamy na pół i blendujemy do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy do miski z pozostałymi składnikami i delikatnie wszystko mieszamy łyżką.

4. Średnią blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Do środka wlać masę. Pieczemy ok.50 minut w 180-190 stopniach C. Gdy zobaczymy, że wierzch ciasta zbyt szybko ciemnieje, możemy przykryć blachę folią aluminiową.

Po ostygnięciu polać ciasto cytrynowym lukrem (cukier puder + sok z cytryny) i posypać płatkami migdałów.

Smacznego:)

3 komentarze: