Menu

piątek, 16 września 2016

Tarta francuska z pomidorem i ziołami

Przy przygotowywaniu tej tarty dobrze jest pamiętać, że pomidory podczas pieczenia będą wydzielać wodę przez co ciasto będzie trochę mokre. Można spód podsypać serem mozarella (ja robiłam bez i spód był lekko mokry od wody z pomidorów). Najlepiej udekorować świeżą bazylią i jeść od razu na gorąco.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut 

Poziom trudności: łatwe 
Przydatne naczynia: blacha, papier do pieczenia, widelec, nóż, deska do krojenia 






Składniki:
- ciasto francuskie
- 2 pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, zioła prowansalskie

1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.

2. Ciasto francuskie kładziemy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Zawijamy boki i dziurkujemy widelcem całą powierzchnię spodu. Na spód rozsmarować oliwę.

3. Pomidory kroimy według uznania i układamy na spód ciasta. Całość posypujemy delikatnie solą i pieprzem oraz dość obficie ziołami prowansalskimi. Zapiekamy max.20 minut.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz