Menu

wtorek, 13 września 2016

Sałatka z gorgonzolą i boczkiem

Najczęściej jak nie mam pomysłu na obiad do pracy, a muszę coś szybko zrobić, żeby nie głodować następnego dnia, to przygotowuję sałatkę z kurczakiem. Jest przepyszna, ale ile razy można jeść to samo:) 

Wyciągnęłam 'resztki' z lodówki, dokupiłam parę składników i tak oto powstała mega dobra i pożywna sałatka ze zdecydowanym smakiem. Istnieje prawdopodobieństwo, że teraz ta sałatka będzie często gościć w moich pudełkach:)

Czas przygotowania: 15 minut 

Poziom trudności: łatwe 
Przydatne naczynia: duża miska, deska do krojenia, nóż, patelnia grillowa/piekarnik, łyżka do wymieszania


Składniki:
- mix sałat
- 1/2 puszki kukurydzy
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- 5-6 listków bazylii
- 2 gruszki
- winogrona (ok.15 szt.)
- 1/3 szklanki pokruszonego sera gorgonzola
- 1 ogórek długi
- 8 plastrów boczku wędzonego 
- 1/3 szklanki słonecznika prażonego
- oliwa czosnkowa (ok.3 łyżki)

1. Do miski wrzucamy mix sałat, pokrojone na pół pomidorki, bazylię, pokrojoną w kostkę, obraną gruszkę, przekrojone na pół winogrona, pokruszony ser gorgonzola.

2. Ogórek dokładnie myjemy, odkrajamy końcówki i przekrajamy na pół. Za pomocą łyżki wydrążamy środek (miąższ z pestkami), dzięki czemu sałatka będzie bardziej chrupiąca, i kroimy na mniejsze kawałki - dorzucamy do sałatki.

3. Plastry boczku podsmażamy na patelni bez tłuszczu (ja smażyłam na patelni grillowej, można użyć do tego piekarnika). Przekrajamy boczek na mniejsze kawałki i wrzucamy do sałatki. Wszystko razem łączymy ze sobą.

4. Oliwę (lub ulubiony dressing) dodajemy bezpośrednio przed podaniem. Na koniec posypujemy całość prażonym słonecznikiem.

Smacznego:)

1 komentarz: