Menu

czwartek, 18 czerwca 2015

Tarta wytrawna z pieczarkami

Tarta na kruchym cieście z pieczarkami, z dodatkiem szynki, cebuli, sera camembert i pomidorków koktajlowych. Do zrobienia w krótkim czasie. Delikatna i pyszna:)










Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 150 g masła
- 1 jajko
- sól, łyżka wody

- 200 g pieczarek
- 2 cebule
- 4 plastry szynki
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 18%
- 6 plastrów sera typu camembert
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- łyżka masła, łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- sól, pieprz biały, oregano

1. Przygotowujemy ciasto według tego przepisu KLIK.

2. Cebulę i pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie. Pod koniec dodajemy pokrojoną szynkę.

3. Jajka ubijamy ze śmietaną, dodajemy sól, pieprz, wystudzony farsz pieczarkowy i łączymy delikatnie.

4. Wykładamy farsz na upieczone kruche ciasto, na wierzch kładziemy kawałki sera camembert, pomidorki koktajlowe i przyprawiamy oregano.

5. Pieczemy w 180 stopniach C przez 25 minut.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz