Menu

niedziela, 25 maja 2014

Papryki faszerowane z cukinią

Ostatnio bardzo polubiłam cukinię. Zaczęłam nawet jeść ją w pracy na surowo  (polecam). Pierwotna wersja dzisiejszego dania była wegetariańska ale...co to byłby za obiad! Ważne, żeby wstawić ziemniaki jako pierwsze i w międzyczasie przygotowywać resztę.

 http://be-tastyblog.blogspot.com/2014/05/papryki-faszerowane-z-cukinia_25.html


http://be-tastyblog.blogspot.com/2014/05/papryki-faszerowane-z-cukinia_25.html


Składniki:
- 200 gr mięsa mielonego z szynki
- ser mozzarella (kulka)
- 5 łyżek śmietany 18%
- 180 gr przecieru pomidorowego
- cukinia
- 2 duże papryki
- mała cebula czerwona
- 6 młodych ziemniaków
Ponadto: masło, olej, sól, pieprz, curry, oregano

1. Na samym początku przygotowujemy ziemniaki, ponieważ pieką się najdłużej. Myjemy je dokładnie gąbką i nacinamy. Do co drugiego nacięcia wkładamy odrobinę masła. Wkładamy do piekarnika 180 st na 40 minut.


http://be-tastyblog.blogspot.com/2014/05/papryki-faszerowane-z-cukinia_25.html 

2. Odcinamy wieczka od papryk. Kroimy cukinię, cebulę i mozzarellę w kostkę.

http://be-tastyblog.blogspot.com/2014/05/papryki-faszerowane-z-cukinia_25.html

http://be-tastyblog.blogspot.com/2014/05/papryki-faszerowane-z-cukinia_25.html

http://be-tastyblog.blogspot.com/2014/05/papryki-faszerowane-z-cukinia_25.html
 
3. Podsmażamy cebulę na patelni. Po ok.4 minutach dodajemy przyprawione wcześniej (sól, pieprz, oregano) mięso mielone i smażymy- co jakiś czas mieszając. 

4. Łączymy przecier ze śmietaną i przyprawami (curry, sól, pieprz) i dodajemy do mięsa (wciąż smażąc).

http://be-tastyblog.blogspot.com/2014/05/papryki-faszerowane-z-cukinia_25.html

5. Odstawiamy patelnię z ognia i dodajemy cukinię.

http://be-tastyblog.blogspot.com/2014/05/papryki-faszerowane-z-cukinia_25.html

6. Na dno papryk układamy połowę pokrojonej mozzarelli, następnie gotowe mięso (do całkowitego wypełnienia papryk). Na samą górę układamy pozostałą mozzarellę.

http://be-tastyblog.blogspot.com/2014/05/papryki-faszerowane-z-cukinia_25.html

7. Wkładamy papryki do piekarnika i pieczemy wraz z ziemniakami przez 15-18 minut.

http://be-tastyblog.blogspot.com/2014/05/papryki-faszerowane-z-cukinia_25.html

Czas pieczenia:
- ziemniaki 40 minut
- papryki - 15-18 minut

Smacznego:)

1 komentarz:

  1. właśnie przygotowuje to danie, dam znać jak smakowało. Dziękuję za przepis :) pozdrawiam Marlena

    OdpowiedzUsuń