Menu

piątek, 23 maja 2014

Muffiny z serowym nadzieniem

Kiedyś muffinki były moim ulubionym wypiekiem. Pamiętam jak pierwszy raz kupiłam sobie w IKEI formę do muffinek (do dziś czuję te motylki w brzuchu;)). Jest to jeden z łatwiejszych przepisów, a większość składników raczej mamy w domu. Serowe nadzienie można zamienić na marmoladę, czekoladę lub zupełnie z niego zrezygnować:)









Składniki na 12 muffinków
- 300 gr mąki
- pół szklanki mleka
- 2 jajka
- 150 gr masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 biała czekolada
- pół łyżeczki sody oczyszczonej

Nadzienie:
- twaróg półtłusty 200 gr
- 3 łyżki śmietany kremówki 36%
- pół szklanki cukru pudru

1. Masło roztopić wraz z czekoladą na parze lub małym ogniu.

2.Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sodę - wymieszać.

3. Zmiksować jajka z mlekiem.

4.Do suchych składników dodać zmiksowane jajka oraz roztopione masło z czekoladą- wszystko razem dokładnie połączyć za pomocą łyżki.

5.Przygotować nadzienie: twaróg połączyć z cukrem pudrem oraz śmietaną przy pomocy widelca.

6. Nagrzać piekarnik do 180-190 stopni C. Połowę masy włożyć do papilotek. Następnie wkładamy serowe nadzienie i przykrywamy pozostałą masą. Wkładamy papilotki do formy na muffiny i pieczemy ok.20-24 minuty.

7. Po ostygnięciu posypujemy muffinki cukrem pudrem.

Smacznego:)

2 komentarze: