Ostatnio bardzo polubiłam cukinię. Zaczęłam nawet jeść ją
w pracy na surowo (polecam). Pierwotna wersja dzisiejszego dania była
wegetariańska ale...co to byłby za obiad! Ważne, żeby wstawić ziemniaki
jako pierwsze i w międzyczasie przygotowywać resztę.
Składniki:
- 200 gr mięsa mielonego z szynki
- ser mozzarella (kulka)
- 5 łyżek śmietany 18%
- 180 gr przecieru pomidorowego
- cukinia
- 2 duże papryki
- mała cebula czerwona
- 6 młodych ziemniaków
- 200 gr mięsa mielonego z szynki
- ser mozzarella (kulka)
- 5 łyżek śmietany 18%
- 180 gr przecieru pomidorowego
- cukinia
- 2 duże papryki
- mała cebula czerwona
- 6 młodych ziemniaków
Ponadto: masło, olej, sól, pieprz, curry, oregano
1. Na samym początku przygotowujemy ziemniaki, ponieważ pieką się najdłużej. Myjemy je dokładnie gąbką i nacinamy. Do co drugiego nacięcia wkładamy odrobinę masła. Wkładamy do piekarnika 180 st na 40 minut.
2. Odcinamy wieczka od papryk. Kroimy cukinię, cebulę i mozzarellę w kostkę.
3. Podsmażamy cebulę na patelni. Po ok.4 minutach dodajemy przyprawione wcześniej (sól, pieprz, oregano) mięso mielone i smażymy- co jakiś czas mieszając.
4. Łączymy przecier ze śmietaną i przyprawami (curry, sól, pieprz) i dodajemy do mięsa (wciąż smażąc).
5. Odstawiamy patelnię z ognia i dodajemy cukinię.
6. Na dno papryk układamy połowę pokrojonej mozzarelli, następnie gotowe mięso (do całkowitego wypełnienia papryk). Na samą górę układamy pozostałą mozzarellę.
7. Wkładamy papryki do piekarnika i pieczemy wraz z ziemniakami przez 15-18 minut.
Czas pieczenia:
- ziemniaki 40 minut
- papryki - 15-18 minut
Smacznego:)
właśnie przygotowuje to danie, dam znać jak smakowało. Dziękuję za przepis :) pozdrawiam Marlena
OdpowiedzUsuń