Menu

czwartek, 21 stycznia 2016

Masło orzechowe

Masło orzechowe domowej roboty chodzi za mną już od dawna. Tak jak nigdy nie lubiłam śniadania na słodko, ani połączenia pieczywa z nutellą, dżemem etc., tak kanapka popularna w USA jest dla mnie mistrzuniem. A do jej przygotowania potrzebne jest właśnie masło orzechowe.

Tost z dżemem i masłem orzechowym. Dla tego kto nie jadł brzmi to zapewne dość dziwnie i nieapetycznie. Ja z grzeczności spróbowałam tej kanapki, która została przygotowana specjalnie dla mnie po tym, jak przyrządziłam Amerykańcom pierogi ruskie:) No bardzo podobny 'kaliber' dania:)

W każdym razie spróbowałam i chciałam już to jeść codziennie. Obłęd.

Czas prażenia: 8 minut
Czas blendowania: w zależności od blendera 6-8 minut

Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: patelnia, blender, nóż









Składniki:
- 300g (lub więcej) orzeszków ziemnych 
(ja użyłam niesolonych)

1. Orzechy wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię - prażymy,  często mieszając (inaczej się przypalą).

2. Wrzucamy je do blendera i mielimy dokładnie, aż do uzyskania konsystencji masła. Uwaga: co jakiś czas otwierać blender i ściągać orzechy nożem ze ścianek.

3. Całość wkładamy do słoika lub zjadamy od razu.

Smacznego:)

1 komentarz:

  1. uwielbiam masło orzechowe, bez żadnej czekolady, fuj... nigdy nie robiłam sama, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń