Menu

poniedziałek, 1 lutego 2016

Pieczone kulki mięsne ze szpinakiem

Klops, pulpet...czy te wyrazy nie brzmią śmiesznie? Przed dodaniem tego wpisu zastanawiałam się jak zatytułować przepis i żaden z tych wyrazów mi tu nie pasował. Ale nie oszukujmy się! Te mięsne kulki to po prostu pulpety, tyle, że z ciekawymi składnikami podnoszącymi walory smakowe tegoż dania. 

Bez dodatku tłuszczu, nie są ciężkie, a najeść się nimi można.

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: ok.25 minut (w zależności od piekarnika)

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: miska, blender, nóż, deska do krojenia, papier do pieczenia/folia, blacha








Składniki:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 2 garści szpinaku świeżego
- 1/2 papryczki ostrej czerwonej
- 8 suszonych pomidorów
- oregano, sól, pieprz, sos sojowy

1. Do blendera wrzucamy szpinak, czosnek, cebulę ostrą papryczkę - blendujemy na drobno.

2. Do miski wrzucamy mięso mielone, jajko, zblendowany szpinak, pokrojone w paski suszone pomidory, sól, pieprz, oregano i sos sojowy do smaku. Łączymy za pomocą ręki.

3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia/folią układamy małe kulki mięsne (zalecam wcześniej zmoczyć ręce zimną wodą, wtedy łatwiej będzie formować mięso).

4. Piec w 180 stopniach C przez ok.25 minut (sprawdzać piekarnik).

Można podać z sałatką z pomidorków koktajlowych, sera feta i szczypiorkiem oraz makaronem.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz