Bez dodatku tłuszczu, nie są ciężkie, a najeść się nimi można.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: ok.25 minut (w zależności od piekarnika)
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: miska, blender, nóż, deska do krojenia, papier do pieczenia/folia, blacha
Składniki:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 2 garści szpinaku świeżego
- 1/2 papryczki ostrej czerwonej
- 8 suszonych pomidorów
- oregano, sól, pieprz, sos sojowy
1. Do blendera wrzucamy szpinak, czosnek, cebulę ostrą papryczkę - blendujemy na drobno.
2. Do miski wrzucamy mięso mielone, jajko, zblendowany szpinak, pokrojone w paski suszone pomidory, sól, pieprz, oregano i sos sojowy do smaku. Łączymy za pomocą ręki.
3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia/folią układamy małe kulki mięsne (zalecam wcześniej zmoczyć ręce zimną wodą, wtedy łatwiej będzie formować mięso).
4. Piec w 180 stopniach C przez ok.25 minut (sprawdzać piekarnik).
Można podać z sałatką z pomidorków koktajlowych, sera feta i szczypiorkiem oraz makaronem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz