Menu

sobota, 9 stycznia 2016

Banany zapiekane

Trzy godziny temu ten deser mi się po prostu przyśnił. Wstałam i od razu wykonałam z paroma zmianami w trakcie. Deser jest baaaaanalny, a taki ekskluzywny zarazem:) Naprawdę w smaku jest przesadzony.
Zjadłam i chcę jeszcze!

Na zdjęciach nóż Fiskars dostępny w sklepie www.przyjemnegotowanie.pl. Użytkuję go już dobre 2 miesiące i jestem szczerze zadowolona. 

P.S. Potrafi nie tylko kroić banany:)

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 18 minut
Ilość: 2 porcje

Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: nóż, deska do krojenia, tarka, łyżka, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa












Składniki:
- 2 banany
- 4 kostki czekolady gorzkiej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- orzechy laskowe
- ajerkoniak
- ubita śmietana

1. Skórkę banana przecinamy wzdłuż. Lekko otwieramy i posypujemy cukrem waniliowym.

2. Do środka wrzucamy startą na tarce gorzką czekoladę i orzechy laskowe.

3. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym na folii aluminiowej w 180 stopniach C przez 18 minut.

4. Gotowe podajemy z bitą śmietaną i polewamy ajerkoniakiem.

Smacznego:)

1 komentarz: