Menu

środa, 7 listopada 2018

Pleśniak z dżemem z pigwowca

Pleśniak to jedno z ciast, które nie brzmi, a smakuje! To jedno z ciast, które wydaje się być pracochłonne, a nie jest! Czasochłonne również nie jest. Wystarczy parę składników i dżem - koniecznie kwaśny dżem. Absolutnie nie słodki! Kwaśny daje doskonałe dopełnienie. U mnie dziś dżem z pigwowca z najlepszej nalewki na świecie. O nalewce będzie niebawem:)

Rada: Ciasta lepiej nie wyciągać od razu z piekarnika (piana z białek może opaść). Najlepiej wystudzić przy uchylonych drzwiczkach. Na koniec posypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 12 minut  
Czas odstawienia do lodówki: 60 minut
Czas pieczenia: 45 minut   
Poziom trudności: średnie  
Przydatne naczynia: miska, tarka, folia spożywcza, blacha 24x32 cm, mikser/trzepaczka






Składniki (na blachę 24 x 32 cm):
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru 
- 200 g masła
- 3 szklanki maki pszennej
- 3 łyżki kakao
- dżem z kwaśnych owoców (u mnie dzem z pigwowca)
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Masło ucieramy z mąką, żółtkami, 2 łyżkami cukru, solą i proszkiem do pieczenia. Po otrzymaniu jednolitej masy dzielimy ciasto na trzy równe części. Jedną część zawijamy folią i wkładamy do lodówki na 60 minut. Do dwóch pozostałych dodajemy kakao, zagniatamy, również zawijamy w folię i chowamy do lodówki.

2. Po 60 minutach ubijamy białka ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukier (2/3 szklanki, łyżka po łyżce).

3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kulę z dodatkiem kakao ścieramy - za pomocą tarki, na dno tortownicy, smarujemy dżemem. Na to ścieramy kulę bez dodatku kakao, smarujemy ubitymi białkami i na koniec ścieramy ciemną kulę.


Dżem z pigwowca

4.
Pieczemy w 180 stopniach C przez 45 minut.


Świetnie smakuje z gałką lodów:)
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz